Gastronomiczne obiekty, które stosują w kuchni wiele najróżniejszych tłuszczy, dbać muszą o ich właściwą utylizację. Bezpośrednie wylewanie do kanalizacji nie może mieć miejsca, bo przepisy na to nie pozwalają. Dlatego też w takich sytuacjach niezbędne będzie zainstalowanie dedykowanego separatora do oddzielania tłuszczu, jaki oczyści odpowiednio ścieki z takich substancji. Przy montażu separatora trzeba zwrócić uwagę na kilka istotnych spraw. W pierwszej kolejności powinien on zostać dobrany pod względem parametrów do tego, co będzie spływać do niego z kuchni.
Dodatkowo ustawić go trzeba w takiej lokalizacji, aby był łatwy dostęp. Wynika to z tego, że regularnie wykonywać będzie trzeba serwis separatorów, i firma zajmująca się tym tematem musi mieć łatwy dojazd. Rzecz jasna firmy z tej branży gotowe są na różne dziwne sytuacje, dysponują też sprzętem mającym spory zasięg, ale czasem mogą się zdarzyć sytuacje, że nawet to może nie pomóc. W zasadzie wszystko da się zrobić, lecz jeśli trzeba będzie wykonywać jakieś niestandardowe prace, to zapewne czyszczenie separatorów cena będzie też trochę wyższa.
Przy użytkowaniu separatora w zbiorniku będą się gromadzić oddzielone tłuszcze, dlatego też co pewien okres czasu należy się ich pozbyć. Taki czyszczenie separatorów Śląsk wykonane być musi przez firmę posiadającą konieczne uprawnienia, a także wspominany wcześniej pojazd do gromadzenia takiego ładunku. Przeważnie tego typu serwis odbywa się raz na kilka tygodni, lecz w każdym przypadku trzeba ustalić go indywidualnie.